The Calcite Factory geopend

Op donderdag 13 april is ‘The Calcite Factory’ in Amsterdam feestelijk geopend. In deze fabriek worden zandvrije calcietkorrels uit de onthardingsreactoren van de drinkwater productielocaties Weesperkarspel en Leiduin gedroogd, gemalen, gezeefd en gehygiëniseerd. Hiervan wordt entmateriaal gemaakt dat de waterbedrijven opnieuw kunnen inzetten voor ontharding. Een grote stap dus richting een circulair productieproces!

De fabriek zal naast het entmateriaal ook andere fracties maken, die bijvoorbeeld in te zetten zijn in de glas-, papier-, kunststof- of tapijtindustrie. Dat betekent dat we niet alleen het drinkwaterproductieproces meer circulair maken, we zijn nu ook in staat hoogwaardiger(e) grondstoffen te maken op specificatie van de klant.

De fabriek is gebouwd door Advanced Minerals, een dochteronderneming van het Britse drinkwaterbedrijf SES Water. De voorbereiding en uiteindelijke bouw kwam tot stand in nauwe samenwerking en afstemming met Waternet. AquaMinerals verzorgt de aanlevering van de zandvrije calcietkorrels en de verkoop van de producten uit de fabriek.