Welkom bij AquaMinerals®

2020, een jaar dat we nooit zullen vergeten. Het jaar van #stayhome en #besafe.  2020 was ook het jaar dat AquaMinerals 25 jaar bestond, een mijlpaal die we nu in 2021 zullen vieren. We blikken kort terug, lees je mee?

25 jaar waarin er enorm veel is gebeurd en veranderd. Even terug naar het begin. Bij het winnen van drinkwater en het zuiveren van huishoudelijk afvalwater komen reststoffen vrij. De afvoer hiervan kost(te) veel geld en de reststoffen werden tot die tijd gedumpt als afval. De drinkwaterbedrijven waren zich er wel van bewust dat er andere toepassingsmogelijkheden moesten zijn, maar zagen die niet in de reguliere afvalsector. Zij besloten dit in eigen hand te nemen en richtten Reststoffenunie Waterleidingbedrijven op om hen op dit gebied te ontzorgen. In 2016 kreeg Reststoffenunie een nieuwe naam: AquaMinerals B.V.

Waterschappen traden toe

In de loop der jaren werkten we steeds vaker samen met waterschappen om te onderzoeken of we ook waarde konden toevoegen aan hún vrijkomende reststoffen. De ketens die kansrijk leken, moesten worden ingericht: op juridisch en contractueel vlak, volgens kwaliteitseisen en wetgeving, et cetera. Voor de waterschappen werd het een interessante optie om aan te sluiten bij een bestaande organisatie die deze kennis en ervaring in huis heeft. In 2017 zijn de statuten aangepast om participatie van waterschappen mogelijk te maken en vanaf 2018 traden de eerste waterschappen toe tot het AquaMinerals-collectief.

Waarde toevoegen in elk opzicht

Vandaag de dag is onze missie veel breder dan het ‘ontzorgen’ van 25 jaar geleden. We zetten ons actief in om economische en duurzaamheidswaarde te creëren voor grondstoffen uit de hele watercyclus. Reststoffen zien we allang niet meer als probleem. Integendeel, de meeste stoffen vinden inmiddels hun weg naar functionele en vaak hoogwaardige toepassingen. Ze leveren veelal geld op en dragen bij aan een beter milieu. In ons inspiratieboekje zie je welke toepassingen er inmiddels allemaal al zijn. En natuurlijk blijven we volop onderzoek doen naar het ontwikkelen van nieuwe ketens.

In juli zou hier op een feestelijke manier aandacht aan worden gegeven. Gezien alles wat er nu in de wereld en om ons heen gebeurt, vinden wij het niet gepast noch veilig om dit jaar een feestje te vieren. Gezondheid gaat immers voor alles en we willen geen enkel risico nemen. Daarom hebben wij besloten om de viering van ons jubileum een jaar op te schuiven naar 28 september 2021.

Wij wensen dat u allen gezond blijft en hopen volgend jaar met u ons jubileum te kunnen vieren.

Houd deze pagina in de gaten. Meer informatie over onze jubileumdag volgt!

Menu