Header Home

Welkom bij AquaMinerals®

 

AquaMinerals is het samenwerkingsverband van de watersector (drinkwaterbedrijven en waterschappen) dat stoffen afkomstig uit de (afval-)waterbehandeling een tweede leven geeft.

Omdat het beheer van reststoffen natuurlijk niet tot de core business van de watersector behoort, werd in 1995 een gespecialiseerde organisatie opgericht: AquaMinerals (voorheen Reststoffenunie Waterleidingbedrijven).

Dat was het begin van een heel andere kijk op reststoffen. Tot die tijd stapelden de stoffen zich op, overal in het land. Het afvoeren was immers erg duur. Door gezamenlijk op te trekken, onder meer bij onderzoek, kwaliteitsbeheer, in- en verkoop, daalden de kosten snel. De ketens werden transparant en de inspanningen om de kwaliteit en leverzekerheid te verhogen, leverden resultaat op. Allereerst voor het milieu, maar gaandeweg werd het ook economisch aantrekkelijk om nieuwe bestemmingen te zoeken voor de reststoffen. De toepassingen werden in de afgelopen jaren gestaag hoogwaardiger.

In 2015 trad onze eerste buitenlandse participant toe: De Watergroep uit België. Vanaf 1 januari 2018 is Aa en Maas als eerste waterschap toegetreden tot AquaMinerals. Deze nieuwe partnerschappen beloven het begin te zijn van een grotere beweging.

Door het hergebruik van reststoffen, en daarmee het behoud van natuurlijke bronnen en primaire grondstoffen, werken we bovendien mee aan het verlagen van de milieuvoetafdruk van de watersector.

Menu