Dunea en WBL gingen samen met AquaMinerals de circulair challenge aan. Samen met een klein, multidisciplinair team van young professionals en onder begeleiding van circulaire pioniers van AquaMinerals, de waterbedrijven & BlueCity ontdekten we de kansen van reststromen. Het resultaat? Op maandag 23 oktober kwam het team Sanderco, bestaande uit Aswini, Nadya, Prathik, Vivian en Vignesh, als glorieuze winnaar uit de bus, en hun innovatieve concept heeft iedereen versteld doen staan.
De Circular Challenge begon zes weken geleden met de uitdaging om duurzame oplossingen te bedenken voor diverse reststromen, waaronder plastic folie van Diergaarde Blijdorp, calciet uit duinwater van Dunea en zand van Waterschapsbedrijf Limburg. De jonge professionals die deelnamen, werkten met ongekende vastberadenheid aan het transformeren van deze reststromen tot waardevolle, circulaire producten.
Sanderco’s winnende idee heeft de naam “zandbatterij” gekregen, en het is een ware gamechanger. Deze innovatieve batterij kan restwarmte opslaan en later weer vrijgeven, waardoor bedrijven de mogelijkheid krijgen om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en netto nul uitstoot te bereiken. Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd zuivert de hoge temperatuur het zand, waardoor dit zand na een paar jaar in de batterij weer veilig terug de natuur in kan. Oftewel: het cirkeltje is rond!. Met dit concept heeft Sanderco niet alleen een oplossing geboden voor een dringend probleem, maar ook een schaalbare oplossing gecreëerd voor bedrijven die streven naar duurzame energieopslag.
De jury, bestaande uit deskundigen op het gebied van ondernemerschap en innovatie, was unaniem in hun beslissing om Sanderco tot winnaar uit te roepen. Juryvoorzitter Fatima Delgado Medina van TU Delft Center for Entrepreneurship prees het team voor hun potentieel en de dringendheid van het probleem dat ze aanpakten.
Ook de ‘klant’ is blij. Saskia Hanneman van Waterschapsbedrijf Limburg vertelt over de oplossing én de winst: “Ik had zes weken geleden – toen ik aankwam met die enorm stinkende emmer zand – niet durven dromen dat we het winnende team zouden worden. Het team heeft een hele mooie circulaire oplossing gemaakt met onze reststroom. Als wij – of een ander bedrijf – straks ergens warmte over hebben, kunnen we het via de zandbatterij opslaan en later hergebruiken. En als je dat zand na vier of vijf jaar in de batterij er vervolgens ook nog schoon uit krijgt, is dat helemaal mooi meegenomen. Daarmee kunnen we andere, hoogwaardige oplossingen voor zoeken. Wat de mogelijkheden zijn, dat moeten we nu verder gaan onderzoeken.”
De overwinning stelt Aswini, Nadya, Prathik, Vivian en Vignesh in staat om hun idee verder te ontwikkelen in BlueCity, met een BlueCity LAB-abonnement, een flexwerkplek en zakelijke coaching in de Ventures studio als beloning.
Dit is slechts het begin van wat belooft een opwindend avontuur te worden, terwijl Sanderco hun “zandbatterij” van een veelbelovend idee transformeert in een levensvatbare start-up.
Ook vermeldingswaardig is één van de runners up die de afgelopen weken aan de slag gingen met calciet uit duinwater van Dunea. Zij zochten en vonden een lokale oplossing; door de kassen in het Westland, vlak bij de waterinstallatie van Dunea, kwamen zij op het idee om calciet in te zetten voor de productie van CO₂. Door calciet en zuur te mengen, wil innoCa op een duurzame manier CO₂ produceren. Het doel is om de technologie en installaties, die dat mogelijk maken, te verkopen aan de agrarische sector. En petje af, de eerste geïnteresseerde stakeholder zat al in de zaal!