Een circulaire samenwerking tussen waterbeheer en glastuinbouw laat zien hoe reststromen waardevol kunnen worden hergebruikt – met directe impact op duurzaamheid én leveringszekerheid.
Bekijk hier de video en lees het interview met Waterschap De Dommel en Fresh Valley.
Minder fossiel en kwetsbaar:
CO₂ werd lang gezien als een onvermijdelijk bijproduct van waterzuivering, maar dankzij innovatieve samenwerkingen krijgt deze reststroom een nieuw leven. Waterschap De Dommel doet het al: de CO₂ uit hun slibvergisting wordt ingezet in de glastuinbouw. Een win-winsituatie: het waterschap geeft circulaire invulling aan een reststroom die anders verloren zou gaan, terwijl de teler verzekerd is van een stabiele, duurzame CO₂-bron.
Waterschap De Dommel en groenteteler Fresh Valley zijn op het eerste oog verschillende organisaties, maar hebben één ding duidelijk gemeen: ze vinden circulariteit belangrijk. Ze vonden elkaar anderhalf jaar geleden dankzij AquaMinerals, een organisatie die waterschappen helpt bij het vinden van bestemmingen voor stofstromen die vrijkomen bij het zuiveren van water. Bas Peeters is bestuurslid bij Waterschap De Dommel en houdt zich daar vooral bezig met innovatie en circulaire oplossingen. “Omdat bij het beheren van water reststromen vrijkomen, zien wij het als onze verantwoordelijkheid om daar op een goede manier mee om te gaan.”
Groene oplossing
Bij Waterschap De Dommel is het slim benutten van reststromen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Maaisel wordt al gebruikt als grondstof voor isolatieplaten, en ook de CO₂ uit slibvergisting krijgt een waardevolle bestemming. In plaats van deze uit te stoten, wordt de CO₂ opgevangen en opnieuw gebruikt. Bas: “We maken er bijvoorbeeld biogas van in onze groengasinstallatie in Tilburg. Daarmee voorzien we vierduizend huishoudens van honderd procent groengas. Er zijn volop kansen om CO2 te gebruiken en toepassingen op te schalen, want de bron die wij gebruiken is altijd beschikbaar.”
Hoge CO₂-concentraties nodig
Sinds kort wordt de CO2 van Waterschap De Dommel dus ook gebruikt voor de komkommers die Fresh Valley teelt. Sam van Duifhuizen, directielid van Fresh Valley: “Onze komkommers liggen in bijna alle Nederlandse supermarkten. In allerlei soorten en maten: het reguliere formaat komkommer maken wij, maar ook de snoepkomkommers die je tegenwoordig veel ziet voor in de broodtrommels van kinderen. Daar maken we er zo’n 50.000.000 per jaar van.” Om zo veel komkommers te kunnen produceren is veel CO2 nodig. Sam legt uit: “Planten groeien door middel van fotosynthese, waarbij zonlicht, water en CO₂ worden gebruikt om suikers en uiteindelijk komkommers te produceren. In onze kassen wordt daarom bewust gewerkt met verhoogde CO₂-concentraties. Zo kunnen komkommers sneller groeien. Concentraties drukken we uit in ppm: parts per million, oftewel delen per miljoen. In de buitenlucht ligt die concentratie op 420 ppm, in onze kassen ligt die tussen de 500 en 700 ppm.”
Energiecrisis
Als de CO2-concentraties onder de 400 ppm komen, vermindert de productie van Fresh Valley aanzienlijk doordat de fotosynthese niet efficiënt loopt in de plant.
“Dat gebeurde toen de oorlog met Oekraïne net begon. Grondstoffen werden schaars en de prijzen schoten omhoog. Bovendien is de CO2 uit de landen waarvan we voorheen gas gebruikten niet zo circulair. Vaak komt het vrij bij het maken van kunstmest, maar om dat te kunnen maken wordt veel fossiel gas gebruikt.”
Continue CO2-stroom
Het CO2 dat bij Waterschap De Dommel vandaan komt heeft dus meerdere voordelen. Sam: “Omdat deze CO2 een schonere herkomst heeft, past het beter bij ons bedrijf. Bij Fresh Valley maken we waar mogelijk groene keuzes. Zo zetten we natuurlijke bestrijdingsmiddelen in en werken we met natuurlijke vijanden om onze plagen te onderdrukken. De circulaire CO2 maakt ons duurzame verhaal compleet.” Nog een voordeel is dat Fresh Valley dankzij Waterschap De Dommel verzekerd is van een continue stroom aan CO2. Sam: “Zolang er mensen zijn, is er rioolwater en dus ook CO2. Dat betekent dat – ongeacht wat er verder in de wereld gebeurt – onze komkommers kunnen blijven groeien.”