IJzerzand grootschalig toegepast in aquatische teelt, vijvers en aquaria

Green XL Pond Products en AquaMinerals hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van ijzerzand (eigenlijk ‘ijzer gecoat zand’) voor de toepassing in aquatische teelt. Het ijzer wat aan het zand gebonden zit, bindt het fosfaat uit het water en voorkomt daarmee de groei van algen. Het houdt het water dus mooi helder. Maar dat niet alleen, het fosfaat komt hierdoor veel beter beschikbaar voor de waterplanten, welke hierdoor sneller en groter groeien.

In veel van de waterbronnen van de drinkwaterbedrijven in Nederland en België zit van nature ijzer opgelost in het water. Door zuurstof toe te voegen aan dit zuurstofarme water slaat het ijzer neer. Dit neerslaan gebeurd op speciaal hiertoe aangelegd zandbedden. Deze zandbedden worden regelmatig gespoeld om het ijzer te verwijderen, maar in de loop der tijd ontstaat een ijzerhuidje, als een coating dus, rondom zand. Dit zand komt vervolgens vrij (1) tijdens het uitspoelen door een back-wash van het filter, (2) het afromen van het filter en (3) wanneer het filter compleet wordt vervangen wanneer de levensduur is bereikt.

AquaMinerals bestemt deze stromen al jaren voor haar participanten. Het was jarenlang bijzonder lastig om hier een stabiele keten voor te ontwikkelen. Ronny Theune, commercieel manager, licht dit toe. ‘We hanteren wel één naam voor de materiaal, ijzerzand, maar de kwaliteit verschilt van locatie tot locatie. Zo is de korrelgradering, de hoeveelheid ijzerslib wat tussen het zand zit en tenslotte de dikte van het ijzerhuidje verschillend. Afnemers willen uiteraard een eenheidskwaliteit’.

Bewerken ijzerzand tot product blijkt mogelijk

De situatie veranderde toen AquaMinerals in contact kwam met de firma Koers uit Bovensmilde. Na uitgebreide testen bleken zij in staat te zijn het zand voorzichtig te wassen, waarbij het huidje intact blijft. Vervolgens wordt het materiaal in verschillende fracties gezeefd. Theune: ‘Hierdoor konden we afnemers een continue en gecontroleerde kwaliteit leveren. Zo is het zand op verschillende plaatsen in Nederland toepast in oppervlaktewater voor de binding van fosfaat. Hiermee wordt de voedselbron voor onder andere blauwalg weggenomen’.

Green Xl Pond Products: natuurlijke producten voor vijvers en waterplanten

Green XL Pond Products XL gelooft in het gebruik van natuurlijke stoffen en producten voor duurzame oplossingen en wil actief bijdragen aan het ontwikkelen van innovatieve ketens. Er is een natuurlijke vijverlijn die sinds dit jaar in samenwerking met de Firma Moerings Waterplanten op de Europese markt wordt neergezet.

Zo’n twee jaar geleden kwamen Green XL Pond Products en AquaMinerals met elkaar in contact. Het contact ontstond in eerste instantie om samen te onderzoeken of gebroken calcietkorrels geschikt zouden kunnen zijn in het portfolio van Green XL Pond Products. Al snel gingen de gespreken echter over ijzerzand, een stof welke mooi zou passen binnen  de natuurlijke vijverproductenlijn.

Foto: Vijver met waterplanten en kraakhelder water

Arie van der Weiden en Jeroen Flinsenberg van Green XL Pond Products waren snel geïnteresseerd in het ijzerzand. ‘Dit product past prima in onze filosofie, ijzerzand is immers een natuurproduct. Maar we wilden het uiteraard wel eerst goed testen’. Deze testen  lieten opmerkelijke resultaten zien. Het ijzerzand werd ook op filters gebruikt en in bioranden.  Het water tijdens de testen werd ongekend helder en de draadalgen kwamen onder controle. Tevens werd de ijzerzand gebruikt als voedingsbodem voor planten. Dit liet een ongekende planten- en wortelgroei zien. Dat maakt dat de vijver weer visueel aantrekkelijker wordt voor de consument, immers helder water en gezonde waterplanten, en dat op een natuurlijke en biologische manier.

Foto: ongekende wortel- en plantengroei

‘Dit in samenwerking met de rest van de natuurlijke producten van Green XL Pond Products, hebben we een uniek,  natuurlijk en biologisch verhaal’ zegt Arie van der Weijden. Dit zorgt voor een optimale waterkwaliteit en een uitbundige plantengroei. Met als resultaat een tevreden vijverklant.

Product beschikbaar bij vijverspecialist en tuincentrum

De grootste waterplanten kwekerij van Nederland, Moerings Waterplanten, distribueert de producten van Green XL Pond Products en is zeer enthousiast over het ijzerzand. De resultaten en ervaringen in de aquateelt zijn tot op heden top. Het product kan uiteraard ook goed worden toegepast in vijvers en aquaria, de producten slaan dan ook goed aan bij de consument. In samenwerking met Moerings Waterplanten wordt dit product nu op de markt gebracht onder naam BIO KORREL en is verkrijgbaar bij de vijverspecialist of tuincentrum.

Foto: Verpakking BIO KORREL

De voordelen van het ijzerzand zijn volgens Green Xl Pond Products:

–              De fosfaatwaardes in het water zakken zeer snel, waardoor de algengroei onder controle blijft;

–              Het water wordt kraakhelder;

–              Er vindt optimale plantengroei plaats door een betere beschikbaarheid van fosfaat.

Voor meer informatie:

Arie van der Weiden, Jeroen Flinsenberg, Green XL Pond Products

Ronny Theune, AquaMinerals