Proeffabriek bioplastic (PHBV) van start: partners gezocht voor marktontwikkeling

Op 23 september is een samenwerkingsverband ondertekend voor het bouwen en bedrijven van een proeffabriek voor de productie van PHBV in Dordrecht. Het consortium bestaande uit vijf waterschappen, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques en duurzaam afval- en energiebedrijf HVC, zien veel kansen voor dit unieke afbreekbare bioplastic. Als vanaf eind 2021 de installatie in gebruik wordt genomen, worden voor het PHBV en vetzuren product nieuwe markttoepassingen ontwikkeld. Dit gebeurt met bestaande en nieuwe partners. Het volledige persbericht is hier te vinden.

Niet alleen is PHBV uniek, dat geldt zeker ook voor het productieproces. De bacteriën die normaal het afvalwater schoonmaken, worden nu met de juiste voeding, omgevormd tot kleine PHBV-fabriekjes. Door de vorming van het consortium komt grootschalige productie en afzet dichterbij. Het is een mijlpaal voor de watersector en iets waar we trots op zijn om een bijdrage aan te mogen leveren.

Marktontwikkeling

Er is al een samenwerking met enkele applicatiepartners. Samen met de partners in het PHA2USE consortium, en onze opdrachtgever de Energie- en Grondstoffenfabriek, zoekt AquaMinerals contact met Nederlandse en buitenlandse bedrijven die het biopolymeer PHBV willen testen in applicaties en mee willen en kunnen opschalen. PHBV is een natuurlijk polyester van hoge kwaliteit. Het is zowel bio-based als ook volledig afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties als in zoet – en zout water. Ook gaan we graag in gesprek met bedrijven die VFA’s (vluchtige vetzuren) willen produceren uit organische reststromen, of waar vetzuren ontstaan in hun rest/afval(water)stroom. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en randvoorwaarden. Bij interesse, neemt u gerust contact met ons (de heer Bovee) op.