Calciet in wandtegels Mosa

Met trots melden wij weer een nieuw hoofdstuk in het hergebruik van calciet, oftewel kalk, dat vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. Tegelfabrikant Mosa past de calcietkorrels van Waterleidingmaatschappij WML toe in alle 500 soorten wandtegels in de collectie.

In de keramische industrie wordt onder andere krijt gebruikt, een natuurlijke en dus fossiele grondstof. Mosa vervangt – als eerste! – het krijt volledig door calciet, waarmee het aandeel gerecycled materiaal in de wandtegels toeneemt van 21 naar 33 procent. Zo dragen de Mosa-tegels bij aan circulaire bouw.

Witste korrels

Dat Mosa en WML elkaar vonden is geen toeval, de fabriek van Mosa ligt dichtbij de grootste drinkwaterproductielocatie van WML. En dat niet alleen, in Zuid-Limburg zijn de witste calcietkorrels van Nederland en Vlaanderen te vinden. Calciet is de chemische aanduiding (CaCO3) voor het kalk dat vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. In de afgelopen jaren is het een aantal drinkwaterbedrijven gelukt om dit bijproduct nog zuiverder te maken. Eén van de kernwaarden van Mosa is duurzaamheid. Dat laat ze -onder andere- zien door als eerste keramisch tegelbedrijf bijna de gehele tegelcollectie Cradle to Cradle® Silver te certificeren. Het gebruik van calcietkorrels is een verdere stap in het realiseren van haar duurzaamheidsambities en past perfect in de Cradle to Cradle®-filosofie.

Kortom, weer een aansprekend voorbeeld in de transitie naar een circulaire economie. AquaMinerals en haar participanten slagen er steeds beter in om nieuwe toepassingen te vinden voor stofstromen en zo waarde toe te voegen. In financiële zin, maar zéker ook voor het milieu.