René de Lincel (PWN) wint prijsvraag Maacq Waar(de):  Vogelnestkast van grondstoffen uit de waterketen

NIEUWEGEIN – Het winnende product-idee voor Maacq Waar(de) is een vogelnestkast, een idee van René de Lincel, strategisch inkoper van PWN. AquaMinerals en Omlab riepen met deze prijsvraag medewerkers uit de watersector hun idee van, voor en door de watersector in te dienen. Voor de jury gaf innovatie, haalbaarheid en de aansprekendheid de doorslag. Tientallen ideeën zijn ingediend, vanuit het hele land.  

René de Lincel diende meerdere ideeën in, die allen te maken hadden met natuurinclusiviteit rondom gebouwen. Denk aan een dakpan met nestruimte, een holle baksteen, een vogelnest- of vleermuizenkast.  

Vraag vanuit de markt 
Het idee sluit aan bij vragen vanuit de markt. Architect voor de dieren Jennifer de Jonge zag het als eerste voor zich: “Het is tijd de nestkast te ontbetonnen”. Omlab’s biologisch afbreekbare materiaalprototype Itbettermatter bevat geen greintje beton of cement. Het bestaat voornamelijk uit #calciet, #cellulose (Recell® ) en #Kaumera, allemaal grondstoffen uit waterzuivering. 

De jury kiest ervoor om met een zwaluwnestkast het winnende idee te realiseren. Belangrijk gegeven is dat deze vogel het water opzoekt en dat de boeren- en huiszwaluw op de Rode Lijst staan. Moderne gebouwen zijn vaak te glad en de omgeving veel te netjes. Omlab 3D-print een kant-en-klaar nest en ontwerpt er een kast omheen met voldoende ruimte voor zelfbouw door de zwaluwen.  
Na enkele jaren zal het eerste nestje degraderen en op de grond vallen. Dat geeft de beheerder de tijd om de omgeving zwaluw-vriendelijk in te richten. Aan het einde van de zomer wordt het nestkastje uitgereikt aan prijswinnaar René de Lincel. 

Waar maken en waarde toevoegen 
Maacq Waar(de) staat voor het waar maken van ideeën én het waarde toevoegen aan de circulaire grondstoffen die de watersector produceert. Impact door volume is hierbij – na haalbaarheid – een belangrijk criterium. De gedeelde 2e en 3e plaats gaat dan ook naar twee product-ideeën die volgens de jury veelbelovend zijn. Deze ideeën zijn ingediend door twee medewerkers van Brabant Water te weten Khymo Moestadja en Marc van Hal. AquaMinerals gaat deze ideeën met haar afdeling business development de komende maanden verder onderzoeken.  

Maacq Waar(de) info: 
Initiatief wedstrijd: AquaMinerals B.V. 
Concept: AquaMinerals & Omlab 
Jury: Olaf van der Kolk (AquaMinerals), Monique de Leeuw (Van Waarde), Ferdinand Kiestra (Aa en Maas) en Huub Looze (Omlab) 

Advies: architect voor de dieren Jennifer de Jonge 
Organisatie: Petra de Rooij (AquaMinerals) en Margreet van Uffelen (Omlab) 
Materiaalprototype Itbettermatter: Omlab 
Grondstoffen: Calciet*, cellulose (Recell)*, Kaumera* en alginaat. 

* Deze grondstoffen zijn afkomstig uit de Nederlandse watersector, zowel uit drinkwaterproductie als rioolwaterzuivering.