Van reststroom naar Circulaire Innovatie in 6 Weken

Dunea en WBL gaan samen met AquaMinerals de circular challenge aan. Van waardeloze reststroom naar waardevol product – in zes weken tijd! Samen met een klein, multidisciplinair team van young professionals en onder begeleiding van circulaire pioniers van AquaMinerals, de waterbedrijven & BlueCity ontdekken we de kansen van reststromen. Het resultaat? New circular business met economisch interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie!

Dunea en WBL zijn samen met AquaMinerals deze nieuwe circulaire uitdaging aangegaan. Door het inbrengen van calcietkorrels uit het duingebied van Zuid-Holland en zand van de RWZI’s uit Limburg, worden twee groepen van young professionals bij BlueCity uitgedaagd om nieuwe circulaire businessmodellen te verkennen en uit te werken.

Wat is de Circular Challenge?

Een economisch systeem waarin alles waarde heeft en niets loos is? De Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen zes weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit eigen reststroom. Van single-use plastic verpakkingen tot bagger, en van eendenkroos tot total loss verklaarde auto’s – alles komt aan bod. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) start-ups en veelbelovende innovaties.

Gedurende de challenge gaat een multidisciplinair team van young professionals met de reststroom aan de slag. Zij worden begeleid door circulaire pioniers, design thinkers en financieel experts. Het resultaat? New circular business met economisch interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

De meest veelbelovende ideeën bieden business kansen voor zowel deelnemende organisaties als voor de young professionals die circulair willen ondernemen. Zij worden na afloop verder begeleid om zich te ontwikkelen tot een echte start-up en hun kans van slagen te vergroten. Zo zorgen we samen voor innovatieve oplossingen binnen bedrijven en bouwen we aan een rijk circulair netwerk.

Calcietkorrels van Dunea

Dunea is bezig met de transitie naar ontharding op calcietkorrels op alle pompstations. Op locatie Monster gebeurt dit al. Naast de innovatieve toepassingen die zij al gevonden hebben voor het calciet, zoals het enten op eigen calciet, zijn zij op zoek naar een nieuwe lokale, duurzame en circulaire oplossing. Door het inbrengen van deze stroom bij de circulair challenge hopen zij op een oplossing die in lijn staat met de circulaire visie van Dunea en AquaMinerals.

Team Calciet: Helmuth Lenting (AqM), Alexandre Fontani, Kaisa Soltysiak, Roxane Yazdanpanah, Xiaoyu Cao, Max Snel, Willem van Wijk (Dunea)
Foto: Jacqueline Fuijkschot

Zand uit de RWZI’s van WBL

WBL is een waterschapsbedrijf met een van de grootste reststromen zand in Nederland. Met behulp van de zandwassers die op locatie staan, wordt het zand gewassen en afgevoerd naar derden. Maar zou het niet mooi zijn als het zand toegepast kan worden binnen het bedrijf zelf? Dat is één van de onderzoeksvragen die WBL en AquaMinerals gesteld hebben aan de young professionals van BlueCity. Door het inzetten van dit uitdagende vraagstuk bij de circular challenge hopen de bedrijven op een innovatieve oplossing die daadwerkelijk toegepast kan worden op locatie.

Team Zand: Saskia Hanneman (WBL), Sandra Malagon (WBL), Joshua de Jong (AqM), Aswini Balashanmugam, Pratik Pendse, Vivian Erdtsieck, Vignesh Balakrishnan, Nadya Soeganto
Foto: Jacqueline Fuijkschot