Magnetisch terugwinnen van vivianiet uit afvalwater – ViviMag® wint Award

Wetsus en TU Delft hebben de zilveren prijs gewonnen bij de prestigieuze Project Innovation Award van de International Water Association (IWA) in de categorie “Breakthroughs in Research and Development”. De prijs werd uitgereikt op het IWA World Water Congres in Kopenhagen, Denemarken. Van de 203 inzendingen uit 52 landen kwam de technologie voor het magnetisch terugwinnen van vivianiet uit afvalwater – ViviMag® – als een van de drie winnaars uit de bus met de zilveren prijs.

De ViviMag technologie is ontwikkeld door Wetsus en TU Delft, in samenwerking met Kemira, STOWA, waterschap Brabantse Delta, Vandcenter Syd, AquaMinerals, Aquacare en Waterschapsbedrijf Limburg. Onlangs sloot ook Royal Haskoning DHV zich bij de ontwikkeling aan.  AquaMinerals participeert in deze samenwerking met als doel nieuwe ketens te ontwikkelen voor vivianiet waarmee zowel het fosfaat als ijzer wordt hergebruikt.

ViviMag begon met fundamenteel onderzoek van Wetsus en de TU Delft waaruit bleek dat vivianiet een belangrijk mineraal is in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De paramagnetische eigenschap van dit mineraal werd vervolgens benut om de vivianiet uit rioolslib te winnen met behulp van magnetische scheidingsapparatuur die was geleend van de mijnindustrie, waardoor een mooi voorbeeld van “urban mining” is ontstaan.

Kemira is octrooihouder en neemt het voortouw in de verdere opschaling voor de terugwinning van vivianiet. Een belangrijke stap is een tweede continue proefinstallatie die nu in samenwerking met Veolia in Duitsland draait. Verdere tests zijn gepland in Denemarken en Nederland. Plannen voor een eerste demonstratiefabriek in Nederland worden al uitgewerkt.

Voor meer informatie: boorsma@aquaminerals.com