Afgelopen zomer riepen AquaMinerals en Omlab met deze prijsvraag medewerkers uit de watersector op om hun idee van, voor en door de watersector in te dienen. Hierop kwamen tientallen reacties.
Het winnende product-idee, een vogelnestkast, kwam van René de Lincel, strategisch inkoper van PWN. Hij diende meerdere ideeën in, die allen te maken hadden met natuurinclusiviteit rondom gebouwen. Denk aan een dakpan met nestruimte, een holle baksteen, een vogelnest- of vleermuizenkast.
Omlab ging vervolgens met het idee aan de slag. Zij wonnen advies in bij de vogelbescherming en besloten werd een zwaluwnest voor de bedreigde huiszwaluw te ontwerpen. Resultaat is een 3D geprint kant-en-klaar nest met een kast er omheen van biobased materiaal met voldoende ruimte voor zelfbouw door de zwaluwen.
Huiszwaluwen hebben een geheel natuurvriendelijke omgeving nodig om te overleven. Het aanbieden van een nestje en lege ruimte ernaast maakt dat zwaluwen op een gegeven moment zelf gaan bouwen en zo een ‘kolonie’ kunnen vestigen. Dat het 3D geprinte nest na enkele jaren dan vergaat is geen probleem, er zijn dan inmiddels andere -natuurlijke- nestjes. Dat geeft een beheerder dan de tijd om de omgeving zwaluw-vriendelijk in te richten
Omlab’s biologisch afbreekbare materiaalprototype Itbettermatter bevat geen greintje beton of cement. Het bestaat voornamelijk uit #calciet, #cellulose (Recell®) en #Kaumera, allemaal grondstoffen uit waterzuivering.
Ook aanwezig waren Khymo Moestadja, project adviseur Strategie & Omgeving en Marc van Hal, accountmanager industrie, beide van Brabant Water. Hun ideeën eindigden respectievelijk als tweede en derde. AquaMinerals en Omlab zijn inmiddels begonnen met een serieus onderzoek om te bekijken of en hoe deze ideeën verder kunnen worden uitgewerkt.
Voor informatie: Petra de Rooij: derooij@aquaminerals.com